Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Staat uw accu leeg, wat kunt u eraan doen en hoe is dit snel op te lossen

Wat kunt u doen om snel weer te rijden als uw accu leeg staatAccu11

Een lege accu komt natuurlijk nooit gelegen, vaak laat de auto u dan staan na b.v. de eerste nachtvorst. Dit heeft er mee te maken dat de capacitiet van een accu afneemt naar mate de buitentemperatuur zakt. Is de accu al wat ouder dan is dit capaciteitsverlies bij koude hetgeen wat uiteindelijk de accu de das omdoet.

Om snel weer te kunnen rijden als u met een lege accu staat is het starten met startkabels een optie. Let wel dit is een tijdelijke oplossing en u dient de accu door te laten meten en eventueel te vervangen. Mocht de accu stuk zijn, LageAutoKosten.nl is het adres voor een goede en goedkope accu.

Startkabelset
Starten met startkabels is niet zonder risico en er zijn een aantal zaken waar u terdege rekening mee moet houden:

 • Piekspanningen bij monteren en demonteren van de startkabels kunnen de auto-electronica beschadigen
 • Vonkvorming bij monteren en demonteren van de kabels kunnen tot het ontploffen van de accu leiden

Nu is het niet zo dat het opstarten van een auto daarmee een hachelijke zaak is maar wij vermelden dit om te laten zien dat het volgen van de hiervoor staande richtlijnen geen luxe maar noodzaak is.

Hoe uw auto starten met startkabels:

Gebruik een goed kwaliteit startkabels, met name het opstarten van een dieselauto vraagt om stevige kabels met een dikke koperkern.

 1. Monteer de pluskabel (rode) op de goede auto op de pluspool (+) en daarna op de pluspool (+) van de defecte auto.
 2. Monteer de minkabel (zwart) op de goede auto op de minpool (-) en daarna op een kaal metaal deel op het motorblok van de defecte auto. Lukt dit niet dan op de minpool (-)
 3. Start de goede auto en laat deze vervolgens 5 minuten met iets verhoogd toerental draaien. De goede auto gaat de lege accu al iets opladen waardoor de kabels minder belast worden.
 4. Start de defecte auto op en laat ook deze 5 minuten draaien voordat u overgaat naar stap 5.
 5. Zet in beide auto's achterruit verwarming, verlichting en blower aan en ga naar stap 6. (Hiermee voorkomt u piekspanningen)
 6. Demonteer de kabels vervolgens in exact tegenovergestelde volgorde dus begin met minkabel (zwart) op de voorheen defecte auto.
 7. Ga minimaal een half uur rijden voordat u de auto stil zet, en beter nog ga direct na een deelnemer van LageAutoKosten.nl en laat uw accu testen.

Wat kunt u er aan doen om niet met een lege accu te staan

De gemiddelde leeftijd van een accu is tussen de 3 en 5 jaar, de moderne accu wordt steeds zwaarder belast door de aanwezigheid van steeds meer luxe en electronica in de auto.

Laat de accu wanneer deze al wat ouder is zeker even voor het invallen van de winter testen, ga hiervoor naar de deelnemers aan LageAutoKosten.nl. Vul uw postcode hierboven in en u vindt direct het dichtstbijzijnde adres.

Is altijd de accu altijd stuk als deze leeg is

De ervaring leert dat in de meeste gevallen de accu stuk is als deze volledig leeg is en de auto daardoor niet start maar wat kunnen nog meer redenen zijn van een lege accu:

 • De accu laad niet (voldoende) bij doordat de dynamo defect is.
 • Er is een stroomverbruiker in de auto die de accu leeg trekt
 • U heeft iets aan laten staat zoals b.v. de binnenverlichting

Lang stilstaan van de auto en daarna een lege accu

Als een auto lang stilstaat zal uiteindelijk de accu ook leeg raken doordat ook bij stilstand een (gering) stroomverbruik is door b.v. alarm, computers, telefoon en navigatiesysteem. Na enkele weken kan een goede accu soms al leeg raken en dat is ook waarom b.v. op Schiphol de Accuwacht het altijd druk heeft. Heeft u de auto thuis lang stilstaan overweeg dan de aanschaf en gebruik van een druppellader die de accu op spanning houdt.

Wat is een verder nadeel van een leeg geraakte accu

Als een accu niet stuk is maar leeg is geraakt door een lange stilstand dan kan deze bij nachtvorst toch stuk vriezen. En geladen accu bevriest in principe niet, een lege accu wel. De reden hiervan is een technisch verhaal maar komt doordat bij een lege accu er geen zuur meer in het gedeminiraliseerde water zit en water bevriest.

Laat daarom uw auto doormeten bij de deelnemers van LageAutoKosten.nl, vul uw postcode in en vindt de dichtsbijzijnde vestiging.

 Lees voor meer informatie over dit onderwerp de volgende informatiebladen:

Een accu testen

Een accu vervangen

Wat is een AGM accu

Wat is een ECM accu

Wat voor soorten accu's zijn er

Uw auto start niet

Uw auto slaat niet aan