Koelvloeistoflekkage

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Een koelvloeistoflekkage, hoe is er vast te stellen wat er lek is en wat moet er dan aan gebeuren.

Koelvloeistof lekkage waterpompHoe is vast te stellen waar een een koelvloeistoflekkage zit:

We kennen een interne koelvloeistoflekkage, hierbij kan er door een lekkende koppakking of gescheurde cilinderkop koelvloeistof in de verbrandingsruimte, oliekanaal of naar buiten lekken. Koelvloeistof lekkend naar de verbrandingsruimte geeft bij een behoorlijke lekkage een witte rook bij optrekken en rijden. Bij het lekken naar de oliekanalen zal je een witte sludge op de oliedop zien zitten en kan er zelfs na enige stilstand onderin het carter een laagje koelvloeistof staan. Dit kan tot behoorlijke motorschade lijden.

Een externe lekkage is visueel zichtbaar en kan zich o.a. bevinden op het motorblok, waterpomp, thermostaathuis, slangen, sensoren, radiator en in de auto de verwarmingsradiator. De onderbeplating demonteren en de auto met voldoende koelvloeistof op werktemperatuur laten komen en kijken met een goede zaklamp en geoefend oog geeft meestal voldoende aanwijzijng waar het lek zit. Met name voor een goed zicht op eventuele lekkage van de waterpomp kan het nodig zijn bescherkappen te demonteren.

Ga voor een professionele blik op uw koelvloeistoflekkage naar

Koelvloeistof lekkage expansie tankjeWat zijn typische veel voorkomende koelvloeistoflekkage's

De onderstaande koelvloeistoflekkages komen bij veel merken veelvuldig voor maar zijn slecht een klein aantal van de koelvloeistoflekkages die ik in de loop der tijd tegengekomen ben:

  • De waterpomp keerring lek
  • Radiator aan de onderzijde door corrosie
  • Verwarmingsradiator / kraan in de auto lek
  • Lekke radiatordop

Een voorbeeld van gelukkig minder voorkomende koelvloeistoflekkages zijn:

  • Lekkende giet / vriesplug
  • Gescheurd motorblok / cilinderkop
  • Lekke koppakking 
  • Lek expansievat

De radiator en radiatordop zijn redelijk eenvoudig te testen door de auto op bedrijfstemperatuur te laten komen en goed te kijken. KIJK UIT VOOR DRAAIENDE DELEN! De verwarmingsradiator of kraan die lek is geeft vaak een wat zoetige geur in de auto, de voorruit kan beslaan en krijgt soms een vettige laag op de binnenzijde van de voorruit. Een goede controle is ook te voelen aan de bodenbekleding voorin links en rechts, zijn deze nattig en merk je de aanwezigheid van een vettige vloeistof.

Het controleren van de waterpomp vraagt meestal wat afdekplaten en kappen die uitgebouwd moeten worden om de waterpomp goed te kunnen zien. Het advies is hiermee b.v naar de deelnemers van lageautokosten.nl te gaan:

Hoe kan de garage uw koelvloeistoflekkage controleren

Koelvloeistof lekkage gereedschapDe medewerkers van de garage zullen ook eerst de buitenzijde van de motor, radiator, slangen en kachelradiator controleren en zullen daarna eventueel het koelsysteem afpersen. Hierbij zetten ze bij stilstaande motor het koelsysteem onder druk met een speciale pomp waardoor een lekkage duidelijker zichtbaar wordt. 

Een eventuele lekkage via de (gescheurde) cilinderkop of koppakking is bij afpersen vaak niet te vinden of deze moet erg groot zijn. Tevens komt het voor dat de koelvloeistof alleen lekt via b.v. een warme motor. Daarom adviseren wij bij het vermoeden van een gescheurde kop / koppakking een CO lektest te doen, bijvoorbeeld Midlock heeft hier speciale reactie setjes voor.

Hoe is een koelvloeistoflekkage te verhelpen

Koelvloeistof lekkage toevoegingHet is te proberen met een speciale toevoeging van b.v. Wynns maar meestal is een koelvloeistoflekkage de eerste aankondiging dat er een onderdeel versleten of doorgeroest is en mijn advies zou zijn dit te vervangen inplaats van aan de slag te gaan met toevoegingen. Wellicht voor een tijdelijke reparatie is een toevoeging te gebruiken zoals de Wynns Radiator Stop Leaks maar ga zeker naar de garage om een deugdelijke reparatie uit te laten voeren

Op de onderstaande informatiebladen kunt u meer informatie met betrekking tot een koelvloeistof lekkage vinden:

Wat is koelvloeistof

Koelvloeistof bijvullen hoe doe je dat

Wat is een waterpomp